събота, 18 юли 2020 г.

ЛЕГЕНДИ ЗА ИЗУМРУД И ОНИКС



Бог бил дал на цар Соломон изумруд



Според една от легендите, че Аметист е онзи скъпоценен камък, който се е превърнал в лилав кристал от сълзите на Дионис, богът на виното. Гръцката митология нашепва, че в пристъп на ярост той се опитал да убие една млада девойка на име Аметиста с помощта на двата си тигъра. 
 За щастие Аметиста била спасена от богинята Диана, която я превърнала в статуя от блестящ прозрачен кварц. Когато Дионис осъзнал глупостта си, той се разкаял и заплакал с горещи  винени сълзи над статуята, които оцветили кварцовата статуя в приказно лилаво и така се родил приказният Аметист. 

 Друга легенда, пък ни отвежда към мистичния Оникс, който пък бил сътворен като скъпоценен камък от телесната част на Венера - богинята на любовта. Според някои слухове, Купидон е бил използвал стрелата си, за да подреже божествените й нокти, докато Венера спяла, и ги е оставил разпръснати по пясъка. 
Ала  боговете превърнали тези изрезки в камъни, за да гарантират, че нито една част от небесното й тяло няма да загине и така се родил Оникс. 

 От ръкописите на древния равин Енох се появява следната легенда. Бог бил дал на цар Соломон четири скъпоценни камъка, които са му дали властта да управлява всички творения. Един от тях е бил разкошен Изумруд. Впоследствие се разбрало, че този скъпоценен камък - Изумруд има силата да предпазва носителят от негативни енергии и най-вече предавал мъдрост, а също така Изумруд давал възможност да предвиди бъдещето.

Следват още легенди…