вторник, 21 юли 2020 г.

ЛЕГЕНДИ ЗА РОЗОВИЯТ КВАРЦ

 

Розов кварц за любов и опрощение







Римляните смятали розовия кварц за много силен лечебен камък .Те го използвали и за правенето на печати като знак за собственост. Древните египтяни смятали, че този камък забавя процеса на стареене.

Розовият кварц се смята за камъкът на любовта и красотата.  Също и за брачен камък. Вярва се, че розовият кварц помага за прошка и лекува взаимоотношенията между хората. Според древни текстове, хората, които искат да привлекат любов в живота си, трябва да носят розов кварц във формата на сърце.

Според келтските поверия, Розовия кварц се използва в някои случаи, за да помогне на умиращите да преминат по-лесно в отвъдното. Помага на приносителя си да си спомня добре сънищата си, да постига желан край в тях. Някои родители го използват, за да успокоят разстроените си деца. Когато се чувствате тъжни, самотни или физически зле, може да по държите розов кварц, за да генерирате чувството, че сте обичани и че се грижат за вас.

Легендата разказва, че Купидон и (или) Ерос донесли розовия кварц на земята с надеждата, че ще разпръсне любов, топлина и страст. Друг мит споменава, че Арес нападнал Адонис, Афродита се опитала да му помогне. По пътя се закачила за бодлив храст, а когато най-сетне пристигнала, било твърде късно - Адонис бил мъртъв. Тяхната кръв се сляла и белият кварц в района се оцветил в розово. Зевс съжалил двойката и всяка година съживявал Адонис за 6 месеца.

Розовият кварц е скъпоценен камък с богата история от поверия. Заради нежния си цвят той отдавна е считан за успокояващ кристал, който стимулира любовта и лекува. Той помага за премахване на негативни емоции като ревност, гняв и страх, а също така облекчава душевната мъка и психичните травми.