неделя, 12 април 2020 г.

ЕГОИЗЪМ - ОБРАТНОТО НА ОНОВА


Егоизъм или „Теория на моралните чувства”

 



Егоизъм обратното на Онова. Кей Пакс задълбочено впиваше очи в една случайно попаднала му книга: „Понякога егоцентричното желание да бъдем харесвани от околните може да доведе до възприемането на стереотипи, натрапващи ни да мислим как изглеждаме в очите на другите. Съгласно типа на битовите между личностни взаимоотношения, описани в книгата „Теория на моралните чувства”, такава мотивация може да е ползотворна, поради желанието самите да станем обекти на възхищение.





А за да бъдем толкова харесвани и достойни за уважение, като онези, които харесваме и на които се възхищаваме най-много, изисква от нас „да станем безпристрастни зрители на собствения ни характер и поведение.” Дори прекаленото преследване на личния интерес, поставен в правилната рамка, може да бъде за благото на другите. В подобен смисъл е разказът на Смит за сина на бедняка, чиято амбиция го кара да работи неуморно, за да натрупа състояние, само за да разбере, че след живота, прекаран в тежък труд, той не е по-щастлив от обикновения просяк. Прекалено амбициозното преследване на собствения интерес от страна на сина на бедняка допринася за околните като произвежда и акумулира благосъстояние, което прави възможно съществуването на много други“.





„Някои словесни матрици са предназначени за това, хората да обслужват само собствените си стомаси. Егоистът живее само за удоволствие и следователно е най-лесно управляем, мотивите на неговите действия винаги са ясни, предсказуемо е и поведението му и да се убеди в правилността на всички действия, предприети от властите – даже и ако полицията пребие невинни хора, трябва само да му се каже „Ти само ще спечелиш от това“.

Но първо трябва да се гарантира, че принципът „живей само за себе си“ се превръща в основа на съществуването на милиони. Това е много успешното въвеждане в нашето подсъзнание на словесните матрици „удоволствие“ и „наслаждение“.





Превъзпитанието на хората в дух на роби на всяка своя прищявка, целенасочено и упорито се прави всеки ден. Повечето реклами ползват това заклинание: „Животът – това е удоволствие, наслаждение“, „Живейте с удоволствие, Вие го заслужавате!“. Особено активно, без критика и съмнение, тези постановки се усвояват от младежта.

Законите за вербално въздействие сработват тук, въпреки волята на човека и той с глупав инат започва да търси удоволствие – в храна, в любов и с цялото си поведение търси точно това интуитивно и избягва нещо, което може да попречи на удоволствието - пренебрегва родителските си задължения, никога не рискува живота си пред лицето на опасност, тъй като е било разпоредено само да се наслаждава."- цитат





Кей Пакс след като прочете този цитат, проникна дълбоко в мислите си. Егоизъм това е също ревност, но защо хората ревнуват и въобще какъв е смисълът от това да ревнуваш? Как може да ревнуваш някого, когато този човек не е вещ. Той не е твоя лична, частна собственост и с кое право ти го наричаш твой? Ами защо се случва така, че ревнуваш някого, ревнуваш го толкова, че те боли все едно ти вадят зъб без упойка и само си мислиш този човек къде е сега, какво прави и дали точно в този момент не те предава? Ревнуваш го дори от миналото му? Това да ревнуваш някого означава, че ти този човек го искаш само за себе си и въобще не обръщаш внимание на неговите интереси на това нещо някои хора му казват егоизъм.

В една или друга степен човеците се борят с егоизмът. След като егоизмът е нещо толкова широко разпространено, защо изобщо да те се тревожат за него?

- Хм, мисля, че Отговорът е - егоизмът настина унищожава бавно и постепенно човечеството. На моята планета това понятие егоизъм не съществува, там се стеле като нежна мъгла алтруизъм – тежко въздъхна Кей Пакс...

- А, какво е алтруизъм, Кей Пакс? – Попита продавачката на цветя, която категорично отказваше да подари едно кокиче на бедно дете…

- Обратното на това, което правите в момента, мадам! - Отсече Кей Пакс.